dilluns, 28 de maig del 2012

Encaixant peces

Hem rebut un full informatiu, els propers dies canvien els llums del carrer, passarem a bombetes de baix consum d’aquelles que fan una llum groguenca.
Ahir feien un documental sobre la vida i la mort de Trotski a Mèxic.
Dues peces que, per costats diferents, encaixen amb un matí d’hivern quan tenia 12 anys.
L‘Isabel i jo érem del carrer d’en Prim, un carrer de la Badalona antiga perpendicular al mar. Fèiem la nostra vida pujant a mà dreta o baixant a mà esquerra, allà hi teníem l’escola, el local de l’agrupament, hi havia l’ajuntament, correus o la clínica. Aquell dia anàvem d’excursió i havíem quedat amb la Mª Carme, la recolliríem a casa seva, sortíem d’hora i seria fosc. La Mª Carme vivia a la carretera una mica fora de la nostra illa habitual. Aquella hora, jo no hi contava,  al carrer hi havia gent, uns arrossegant els peus, altres lleugers i a bon pas, tots feien cap a una fàbrica que en deien Can Mercader. La boirina matinal ataronjada per la pobre llum d’uns fanals atrotinats donava als carrers del voltant de la filatura un aspecte fantasmal que recordo com si fos ara, al llegir el canvi en l’enllumenat.
En Trotski va ser assassinat a Mèxic d’un cop de piolet al cap. L’assassí es deia Ramón Mercader, era un noi de bona família, explicaven en el documental, emparentat de prop amb els propietaris d’una fàbrica tèxtil de Badalona.
La vida deu ser també això, anar trobant peces de puzle i col·locar-les en el tauler. Combinant habilitats innates o entrenades, atzar i un punt de sort, cadascú anar completant, millor o pitjor, el nostre gran mosaic.

Montse Maresma

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada